Пропускане към основното съдържание

Райфайзенбанк въведе такса от 20 лева (или евро) за откриване на срочен депозит и месечна такса 2 валутни единици за спестовни сметки

Клиент на Райфайзенбанк се оплака, че при откриването на срочен депозит през онлайн банкирането не излиза предупреждение, че за операцията ще се изисква плащане на такса от 20 лева.

Разбира се, че клиентът е длъжен да чете тарифата и така нататък, обаче при такава особена промяна в цените на услугите (въвеждане на такса за услуга, която обичайно се извършва без заплащане) е редно да предупредят клиентите по начин, който трудно ще пропуснат.

Преди време от Прокредит Банк направиха нещо подобно - въведоха такса за спестовен влог 10 лева на месец неочаквано и без да уведомят клиентите по електронната поща, с писмо, със SMS.

Преглътнах лихвите от по 0.01%. Преглътнах, че минимума вече е 2-годишен депозит, и ще го прекратя преждевременно след година, та и тоя никакъв процент няма да видя. Но да им плащам да ми приемат парите мисля, че не е вариант.

Намирам го за изключително некоректно към дългогодишните им клиенти! Най-малкото - при един обикновен превод за едни 80 ст такса отдавна дава предупреждение колко е очакваната такса. А при въвеждане на 20 лв такса за услуга, която ВИНАГИ е била безплатна, предупреждение няма!

Доверието ми категорично е нарушено. Трябва ли например всеки път преди да тегля на банкомат да се налага да проверявам тарифата - да не би вече да ми удържат 20 лв за теглене?!

Има начин да имате сметка без месечни такси - като инвестирате в колективни инвестиционни схеми, предлагани или дистрибутирани от банката. Но имайте предвид, че по принцип таксите за такива инвестиции са високи и излиза по-изгодно да се инвестира чрез ETFs.

Но ако искате да имате сметка в банката по някаква причина - това е начин да имате сметка без месечни такси. Не съм сигурен дали сметката може да се ползва и за други цели (дебитна карта, получаване и изпращане на преводи). 

Месечна такса по спестовни сметки - 2 валутни единици

Освен това са въвели месечна такса от 2 валутни единици по спестовните сметки, които преди бяха без такса.

Но месечната им такса не е толкова голяма, колкото тази на Прокредит банк (за клиенти, които имат спестовен влог, но не и разплащателна сметка): 

От Прокредит Банк въведоха месечна такса от 10 лева за спестовен влог.

 

Коментари

  1. Наскоро направих срочен едногодишен депозит във валута, без такси откриване, внасяне а само при теглене по време на депозита. Даже пращам до обменното бюро от разплащателната сметка, заради по-изгодния курс, вземам валутата и внасям в депозитната на гише без такса.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!