Пропускане към основното съдържание

Какво да бъде наказанието за тези, които се предполага, че плащат за лобизма?

Тези, които плащат за лобизъм го правят, защото смятат, че имат полза от това.

Може да ги накажем по законосъобразен начин без да се минава през съдебната система. Директно от гражданите.

Разбира се, нямаме доказателства за лобизма. Не сме видели как се плаща за лобизъм. Но дори и да грешим (случайно да накажем невинни) от това ще има полза, защото ще дадем сигнал, че не толерираме лобизма в полза на тесен кръг лица.

Ако от даден закон полза имат тесен кръг лица, според вас какъв е шансът тези лица да са наели лобисти?

По-малко транзакции с карти

От няколко години спрях да плащам с дебитната си карта в магазини (ползвам я много рядко за покупки онлайн). Защото се запознах с банково-картовия лобизъм по света и последствията от него. И това е моят начин да протестирам и да накажа тези, които според мен са виновни.

По-малко кредити

Съветвам да избягвате задължаването към банки. Тегленето на кредит за бизнес цели може да има редица предимства. Но кредитите за потребление, които много често хората теглят, обикновено са за неща, от които нямат реална нужда (не са най-добрия начин да си изхарчат парите).

Помислете си – този потребителски кредит за извършване на показно потребление ли го теглите? (Показното потребление е потребление на стоки и услуги с цел демонстрация на висок социален статус или богатство. След като се запознахте с дефиницията на понятието вероятно се досещате за недостатъците от извършването му.)

По-малко депозити

Съветвам гражданите да не си държат всички пари в банката. Не бива да се разчита на банковата система, трябва да имате пари извън банките, които да ви стигнат поне за няколко месеца в случай, че има проблем. При банкирането с частичен резерв винаги има някакъв риск от ликвидна криза, който не може да се предотврати (капиталовите контроли – т.е. ограниченията или забраната да се теглят пари от банковата система със закон – имат редица недостатъци). Питайте пребиваващите в Кипър и Гърция – те в съвсем близкото минало имаха сблъсък именно с подобна ситуация.

Вашата дебитна или кредитна карта може да спре да работи по различни причини – не само в резултат на банкова ликвидна криза (банкова ваканция). Може да има технически проблеми (природни бедствия, кракерски атаки, блокиране на картата заради опити за източване от крадци на самоличност, кражба на фирма, отнемане на недвижимо имущество и пари по банкови сметки от съдебен изпълнител по схемата с фалшивите записи на заповед и други).

При пътувания в чужбина също не трябва да се разчита на дебитни и кредитни карти, има много случаи когато те не работят (поради погрешно задействане на защитата от източване или друга причина). Винаги пътувайте с резерви в брой (освен дебитни и кредитни карти от няколко банки, за предпочитане издателите на картите да не са български банки).

Защо не е разумно да държим всичките си пари в банковата система

Ефективен метод на накзателен протест

Банките и операторите на картови платежни мрежи (Visa, MasterCard и други) печелят от таксите по транзакциите. Банките печелят също от депозитите и кредитите. Операторите на картови платежни мрежи печелят и от кредитите, отпускани чрез кредитни карти.

Ако намалим транзакциите (плащанията с карти и банков превод), депозитите и кредитите – печалбите им ще намалеят.

Протестите от типа "събират се много хора и скандират" никого не впечатляват. Трябват действия, които да засягат интересите на тези с власт.

В случай, че приемането на подобни закони продължи предлагам да пристъпим към протестно теглене на депозити в по-големи размери. Да ги ударим там, където ги боли най-много - по портфейла.

Друг добър начин да засегнем интересите на хора с власт е да ограничим данъците и осигуровките, които плащаме. Това може да стане напълно законно.

По този начин ще ударим печалбите на обръчите от фирми, които усвояват пари от държавния бюджет и от събраните пари за осигуряване (пенсионни фондове).

Как да намалим дължимите данъци с цел да ударим обръчите от фирми, усвояващи бюджета?

Любителите на почивките в чужбина може да си вземат неплатена отпуска от няколко месеца и да отидат на почивка извън държавата (където оперират българските обръчи от фирми). Така ще си харчат парите в друга държава, където ще си плащат данъкът върху потреблението (ДДС) – българските обръчи от фирми няма да получат нищо от това.

Аз лично не съм фен на пътуванията в чужбина, по-скоро предпочитам по-консервативен подход в стил Via negativa (решаване на проблеми чрез премахване на нещо, а не чрез добавяне) – ограничаване на доходите и потреблението.

Окончателното „бягане“ в чужбина също е решение – така перманентно българските обръчи от фирми губят от това, че няма да си плащате данъците и осигуровките в държавата, от бюджета на която те усвояват средства.

Няма нищо по-лесно от това да спрете да печелите пари и да ограничите потреблението си. Това със спирането на приходите е по-лесната част – ако нямате приходи не дължите и данъци (върху тези приходи). Може да спрете или ограничите временно бизнеса си, да си вземете неплатена отпуска.

Можете също да си преместите бизнеса в друга държава (в днешно време лесно се отваря фирма в чужбина). Бизнесът ви пак може да работи (в друга държава), но ако не си поискате дивидентите няма да дължите данъци като физическо лице. Естония има интересно предложение – данъкът върху печалбата на фирмата в Естония се плаща само ако си поискате дивидента.

За съжаление не всички дейности позволяват да бъдат преместени лесно в друга държава. Но ако е така – попитайте вашия консултант по данъчно планиране, може да ви предложи интересни планове за действие.

Ограничаването на разходите е малко по-сложно, но не чак толкова. Просто не си купувайте неща, от които нямате наистина нужда. Не извършвайте показно потребление. Не е чак толкова страшно да ви помислят за бедни, показното потребление е твърде надценено.

Когато сте "безработни" (нямате доходи, които се облагат с данъчно-осигурително облагане на труда) дължите само здравна осигуровка, питайте счетоводителя си за сроковете за подаване на декларацията образец 7, защото много често безработните забравят да я подадат в срок и после дължат глоби.

Ограничаването на приходите чрез намаляване на работното време, по-малко работни дни и по-дълги неплатени отпуски може да има здравословни ползи, поради намаляването на стреса.

Тегленето на по-малко кредити или избягването на задлъжняване също може да допринесат за намаляване на стреса.

Намаляването на стреса може да доведе до подобряване на здравословното ви състояние – т.е. да ви подобри живота.

Така има двойна полза от наказателния протест – хем наказваме тези, които плащат за лобизма, хем си подобряваме живота.

Коментари

  1. Имаш интересен поглед върху нещата. Разсъждавал съм и аз върху тях и на наден етап от живота си съм стигал до същоте изводи. В един момент си дадох сметката, обаче, че който държи активите, той има сички лостове да изкарва пари от това. Пример: някой притежава гори, ако ти не искаш да купуваш дърва, той ще ги изнесе навън, ще се намерят винаги полуидиоти които да работят за много пари, срещу които ще получат малко блага и никога няма да си направят труда да анализират толкова дълбоко ситуацията както ти, те са едни говорещи животни, облечени в дрехи, нищо повече, движат ги инстинктите за глад и секс. Ако ти засегнеш финансово едно лоби, то няма да търси увеличаване на продажбите, а чрез увеличаване на данъците ще си прибере парите които са си определелили за взимане. Ще ти измислят задължителна застраховка върху дома или по-висок данък смет, а ако откажеш да си платиш ще ти запорират имота. Ще кажеш не ми трябва имот, ще живея под наем, в този случай ще вдигнат данъка на хазяина ти, а той ще си го включи в следващия ти наем. Тези игри са се играли преди 100 години само средствата са били различни. Това е и причината да се зароди пролетарята и да се обезглави тогавашната лобистка класа(буквално). През средните векове, хората които не са могли да си платят данъците са били продавани в робство, тъй като това е единствения актив който са имали. Сега рабството не съществува в този смисъл, но ако неможеш да си върнеш дълговете към банката, монополиста или държавата, сам се продаваш в робство на първия срещнат притежател на активи. Уви колкото и скромно да живееш предполагам, няма да си склонен да спиш под моста зимата в кашони. Ако имаш един чифт дрехи на гърба си и на някой му трябват пари или работна ръка, могат д ате обложат с данък дори за тях. Чувал си за трудовата повинност предполагам. Допреди 10 години тя съществуваше под формата на казарма. В кризисни ситуации, би могла да се въведе отново. Като цяло овчето стадо няма голям избор. Две риби били приятели и често си плували в окена безгрижно с часове. Едната била акула, а другата хамсия. Акулата често казвала на хамсията, виж трябва да си наясно, големите риби винаги изяждат малките. А хамсията отвръщала, съгласна съм така е, ама къде са тея малки риби.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!