Пропускане към основното съдържание

При ползване на електронни плащания хората са склонни да харчат 12-18% повече (в сравнение с харчене на пари в брой)

Една от водещите причини, поради които операторите на картови платежни мрежи и банките искат да наложат плащанията с дебитни и кредитни карти е, че когато хората харчат пари по този начин са склонни да харчат 12-18% повече (в сравнение с харчене на пари в брой).

А това означава, че вероятността да задлъжнеят и да плащат лихви по кредити към банките се повишава.

Доказано е с психологически експерименти.

Смятам, че ползването на дебитни карти трябва да е доброволно. Не бива държавата да принуждава хората да ползват банкови/картови плащания (вж. Закон за ограничаване на плащанията в брой).

Приучването на децата да ползват електронни плащания още от малки може да им създаде вредни навици да харчат повече, отколкото може да си позволят.

Не е случайно, че има PR кампании, които са насочени към децата.

Какво да бъде наказанието за тези, които се предполага, че плащат за лобизма?

От Visa си признават, че искат държавата да ограничи плащанията в брой, хванах MasterCard в лъжа

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!