Пропускане към основното съдържание

Картовите плащания с Visa в UK и на други места в Европа не работят

Това е пример защо не трябва да държите всичките си пари в банковата система.

Такива неща се очаква да се случват дори и да няма слънчеви изригвания и други природни катаклизми. Централизирани системи като тези на операторите на картови платежни мрежи са предразположени към подобни катастрофи. Това е още един аргумент в полза на навлизането на разпределените и децентрализирани платежни системи, основани на новите безразрешителни технологии. (Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?)

Barclays и Bank of Ireland съветват потребителите да ползват банкомати за да изтеглят пари в брой (за сега банкоматите работят, но ако всички решат да теглят няма да е за дълго).

Официално се твърди, че проблемът е ограничен само до плащанията чрез Visa.

Според някои източници проблемни са безконтактните плащания (тези с чип и пин работят), докато други казват, че безконтактните плащания работят, а другите са проблемни.

Някои търговци изтупаха от прахта старите машини за приемане на плащания с кредитни карти (картата се притиска върху хартия за да остави вдлъбнатини върху хартията). Тъй като търговецът няма как да потвърди дали кредитната карта е валидна е възможно да претърпи загуби от измами.

Ето как се ползват тези антики:

Статия по темата: Защо не е разумно да държим всичките си пари в банковата система

Плащанията в брой са важен резервен метод за плащане, който може да се ползва по време на технически проблеми, банкови кризи (банкови ваканции), природни бедствия и т.н. Ограничаването на плащанията със закон е опасно и може да доведе до много лоши последствия. Повече за проблема съм писал в други статии от блога: Нов опит за допълнително ограничаване на плащанията в брой.

Visa outage: Card payment system not working as users unable to make transactions

Visa outage: payment chaos after card network crashes – live updates

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!