Пропускане към основното съдържание

Защо смятам, че кешбекът не е етичен

Има практика да се предлага кешбек (връщане на част от платените с кредитна или друга карта пари), която цели да стимулира потребителите да плащат с кредитни (или други) карти.

Търговците са задължени в много случаи да предлагат стоките на една и съща цена, независимо дали се плаща в брой или с карта (в други случаи по практически съображения цените са еднакви). И когато клиент плаща с карта търговецът има повече разходи за това. Част от тези разходи се ползват за подкупване на клиентите под формата на кешбек с цел да предпочитат картови плащания.

Приходите от кешбек са така проектирани, че да имат таван и частично или изцяло да се компенсират от таксите, които клиентът плаща за кредитната карта. Така че не много голяма част от тях да е за сметка на таксите, които търговецът плаща за получаване на плащания.

В случая с карти като Vivid кешбекът частично се плаща от разликите във валутните курсове, на които много потребители не обръщат внимание. И затова им се струва, че кешбекът е голям. Може да имат и някакви договорки с определени търговци да им плащат, иначе не знам как могат да си позволят толкова голям кешбек.

После хората, които плащат с карти харчат повече и задлъжняват повече, което е в изгода на банките, защото така печелят повече от лихви по кредити.

При ползване на електронни плащания хората са склонни да харчат 12-18% повече (в сравнение с харчене на пари в брой)

Коментари

  1. Стойчо Недев веднъж спомена ,че кешбекът на вивид от супер офертите (тези от 10-20%) се поделя от веригата магазини и компанията зад вивид. За дефолт кешбека не съм сигурен вече.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!