Пропускане към основното съдържание

Изгодни ли са финтех преводите с обмяна на валута (TransferWise, Paysera, Revolut и други)?

Аз съм правил сметки и стигнах до извода, че си позволяват да предлагат неизгодни валутни курсове (спрямо най-добрите на българския пазар - Тавекс, Варчев и инвестиционните посредници, които предлагат тази услуга на клиентите си) поради една причина - преводите чрез тях са по-евтини от тези, направени с български банки.

И икономията от превода в много от случаите (особено при малките преводи) е значително по-голяма от загубите, които се реализират от неизгодния валутен курс.

При средно големи преводи сметките са на кантар.

При големи преводи излиза по-изгодно да се плаща по-голямата банкова такса на българската банка, отколкото да се обменя през TW, Paysera и другите.

Разчитат също така на това, че масово банките дават неизгодни валутни курсове (с някои изключения - например понякога ЦКБ купува доларите на по-изгодна цена от Варчев и Тавекс) и клиентите няма да проверят дали наистина им е изгодно когато правят по-големи преводи (ще гледат само една-две банки и не знаят, че има по-изгодни методи за обмяна на валута от това да се ползва банка).

Накратко: когато правите малки преводи е по-изгодно да ползвате финтех компаниите. При средно големи и големи преводи – проверявайте и смятайте.

При Revolut валутните курсове са пазарните без надценка/комисионна/такса, ако не надвишите безплатния месечен лимит (само през събота и неделя са неизгодни, правете обмяната през работните дни от седмицата).

Обичайна практика за Revolut е да ви замрази сметката, докато не предоставите документи, удостоверяващи източник на средствата (source of funds). Има множество оплаквания за това, писах по темата в статията „Защо не е разумно да държим всичките си пари в банковата система “.

Представете си как ви блокират парите по сметката, докато сте някъде на почивка и държат парите ви за заложник (за да ви принудят да им предоставите документи за произход на средствата - source of funds). Как ще стане това ако тези документи са в чекмедже у дома, а вие сте на другия край на света на някой слънчев плаж?

Даже и по някакъв начин да успеете да снимате тези документи (не може да качите PDF, само снимки – оплака се потребител), удостоверяващи source of funds е вероятно да не ви отключат сметката веднага и още няколко дена да бъдете без достъп до парите си!

За някои цели действително Revout са полезна услуга. Ако примерно не ви е проблем да ви блокират сметката и да я държат няколко дена блокирана.

Но някой може да се обърка и да вкара всичките си пари там и да тръгне на екскурзия - това не е добра идея.

Ако имах смартфон може би бих ги ползвал за дребни плащания (умните телефони са опасни за вашето здраве, защото ви изкушават да ги ползвате за социални мрежи и да си губите времето с глупости).

Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони

От Revolut признават, че в 5% от случаите размразяването на сметките отнема значително по-дълго от обичайното.

Ето едно оплакване от клиент на Revolut (източник):

На мен ми искаха когато направих доста повече оборот за един месец- блокират ти трансакциите, докато не дадеш необходимите документи. Дотук - добре. Обаче отварям огромна скоба за предупреждение към вас: пише,че документите се преглеждат до няколко дни. Аз чаках 2 седмици преди да питам съпорта какво се случва. При което заявката ми за чат-(единствения вариант за човешки съпорт) блокира в статус-търси агент. Така-1 месец. Аз съм програмист, горе долу знам как мога да се оправям и ви казвам, че пробвах всичко, за да рестартирам чата, включтелно преинсталация на апликейшъна. С една дума: единствения начин да го направите е през чужд акаунт да поискате да ви отблокират вашия. Аз докато го правех обаче се блокира и чата на колегата. Страшно бъгав апликейшън! След като успях да се отблокирам направих заявка за чат ,в който да ми обяснят докъде е проверката. Оказа се, че на втория месец още не е започнала, имали много работа. Оказа се освен това, че са загубили снимките на личната ми карта, които се дават в началото още за автентификация. Та....ако можете...спестете си превишаването на 22000лв, за да не ви се налага да им ползвате чата. Тази сума е горе-долу лимита, който аз съм достигнала-те отказаха да ми дадат информация за него, но това е сумата, която ми се мярна само веднъж като съобщение, докато бяха в процес на повторно качване на личната ми карта. Иначе никъде не се вижда и както ми казаха е поверителна информация. Мога и още един съвет да дам- имат проблеми много често с преводите към бондора- държат се сякаш бондора им отказва трансакция заради грешен референс, но ако се опиташ да превеждаш голяма сума на по-малки парчета, със същия референс е ок. Логовете, които имат в базата си са много неточни и все още не е ясна причината за това. От бондора твърдят,че въпросните отказани трансакции въобще не са стигали до тях, за да ги откажат.

Пример от 2 октомври 2021

Ето колко са „изгодни“ Wise за обръщане на евро в левове:


За сравнение - при ПИБ и ЦКБ валутният курс е 1,949 (за неголеми суми), което значи, че при обмяна на 10 000 евро в лева ще се получат 19490 лева. Което е повече от 19460,73.

Тоест близо половин процент си взимат, докато българските банки си взимат по-малко.

Допълнение от 2021 година:

Ако имате голяма сума в долари е по-изгодно да платите за "скъпия" банков превод SWIFT за да захраните сметката си в Interactive Brokers, където може да обмените доларите за евро (с което да си купите активи, търгувани в евро). При автоматична обмяна даже няма да ви вземат таксата от $2 (някакви центове ми взеха на мен за автоматичното превалутиране когато купувах акции с IB и имах долари по сметката). След това еврото може да го пращате на малки порции към Revolut и Paysera (бих предпочел Revolut, Paysera ми е втория избор). За малки суми (т.е. не се надвишава безплатния месечен лимит на обмяна) е изгодно в Revolut и почти толкова изгодно в Paysera.

Големи суми бих избягвал да обменям в Revolut и Paysera.

Но и без това големи суми левове е нежелателно да държите. Ако купувате имот - договорете се с продавача, може би е станало недоразумение и той всъщност предпочита да получи евро (обяснете му за валутния риск да държи левове, еврото е една идея по-сигурно от лева).

Във Wise превалутирането излиза близо половин процент (0,45% или нещо такова - вижте калкулатора им на сайта). Но могат да се ползват като мултивалутна сметка - да се получава евро и да се изпраща евро, да се получават долари и да се изпращат долари. Без обмяна. Питал съм ги, казаха, че принципно нямат нищо против да им ползвате услугите за това (без да обменяте).

Кога може да се наложи това? Например теглите от един ИП (инвестиционен посредник) долари и след това захранвате с долари сметката си при друг ИП. Но има и друг начин - понякога е възможно да направите трансфер от един ИП към друг без да ползвате банка или финтех - например чрез "ACATS transfer" (има и други подобни методи, вижте на сайта на съответния ИП какви методи за трансфер поддържа).

Обмяна на евро към левове чрез Paysera през 2022 година

Интересно, че дават по-добър курс при обмяна на 1000 евро. При по-малки и по-големи суми дават по-неизгоден.

Снимки на екрана от февруари 2022 година:

В блога на Paysera пишат:

Обменяйте до 1000 EUR/месец при курс, равняващ се почти на себестойност

Ако пазарувате онлайн или трябва да обменяте малки суми за изпращане в чужбина - не се притеснявайте за излишни такси. Paysera предлага специална отстъпка за лицата, които обменят до 1000 EUR на месец и обменният курс основно съответства на курса, който виждате в Google. 

Тоест най-изгодно излиза ако обменяте наведнъж по 1000 евро на месец. Дали на календарен месец или по друг начин смятат периода не съм запознат, питайте ги и пишете в коментарите.

Валутен калкулатор със сравнение с български банки на сайта на Paysera. Внимание! Валутните курсове на българските банки може да са различни, ако ги попитате за отстъпка при по-големи суми!

Сравнение на Revout и Paysera от 27 май 2022

При обмяна на 1000 EUR към долари получавате (при пазарна поръчка):

  • $1068,75 - Revolut
  • $1071.12 - Paysera
  • $1071.75 - по пазарния курс според Google
Тоест при Paysera получавате $2.37 повече, което е около 0,22% повече спрямо Revolut.

При Revout има възможност да зададете лимитирана поръчка, която има шанс да се изпълни на по-добър валутен курс.

При обмяна на повече от 1000 EUR курсът на Paysera е по-лош. За 500 EUR и 1000 EUR изглежда същия. Преди обмяна проверете курса за 500 евро , 1000 евро и за други суми за да проверите кой е по-изгоден.

При обмяна на 1000 EUR към левове получавате (при пазарна поръчка):

  • 1955.46 - Paysera
  • 1949.10 - Revolut (курсът се колебае, с лимитирана поръчка е по-изгодно)

При ползване на лимитирана поръчка в Revolut може да постигнете по-добър курс.

Например на 24 май 2022 година успях да обменя при курс 1,956 (т.е. по-изгодно от фиксинга на БНБ, който е 1,95583).

Но внимавайте като задавате лимитирани поръчки да ги отменяте преди събота и да ги пускате пред делнични дни за да не се изпълнят в събота или неделя когато има допълнителна такса за обмяна на валута. Затова е желателно да имате предварително обменена валута, ако ще плащате с дебитната карта в събота или неделя.

При обмяна на 1000 лева към долари с пазарна поръчка:

  • 546.50 - Revolut
  • 546.86 - Paysera
  • 544.41 - Wise

Най изгодно излиза с Paysera (в момента на проверката), но при Revolut може да се ползват лимитирани поръчки. Wise също въведе лимитирани поръчки (не съм сигурен дали за всички клиенти е активирана функцията). Най-неизгодно е с Wise. Още по-неизгодно е с български банки.


Връзки към други интересни статии:

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!