Пропускане към основното съдържание

Кое е по-малкото зло - валутният борд или влизането в еврозоната?

За негативите последици от влизането в еврозоната пише тук и тук.

Възможно е замяната на лева с еврото да стане едностранно, без влизане в еврозоната (така са направили някои държави - приели са еврото за национална валута без да са в ЕС и без да са в Еврозоната). Но Европейската комисия плаши с наказания, ако го направим - защото е прекалено изгодно за България. По този начин България няма да търпи някои негативи от влизането в Еврозоната (няма да плаща за съмнителната привилегия да е в Еврозоната), но ще се ползва с валутата без да има разходи за печат на банкнотите и без да има задължението да спасява другите европейски държави когато закъсат (помните ли Гърция?).

Банките печелят милиарди за сметка на гражданите, които губят от обмяната на валута (евро-лев) и скъпи валутни преводи. Ако влезем в еврозоната (което включва замяна на лева с евро) банките няма да печелят от обмяната евро-лев. Също така ще бъдат принудени да намалят таксите по преводите в евро. (След като сме в SEPA таксите вече са ниски.)

Друг недостатък на валутния борд:

Много хора не знаят че валутния борд не гарантира депозитите в банките. Резервът на валутния борд покрива по закон само парите в обръщение. БНБ поддържа по-високо покритие от това, но отново е далеч от депозитите. Което прави валутния борд една изключително нестабилна структура, особено при финансова криза. Ако изгърми някоя голяма българска банка и това доведе до банкова паника, няма само да се срине фискалната стабилност - бюджетът ще трябва да вземе огромни заеми за да покрие срива на няколко банки, но ще срине и валутата. И то в момент на нестабилност. Реално целия български народ може да стане на 80% по беден буквално за 24 часа. При приемане на еврото тази опасност изчезва. Ivan Mitkov Ivanov

Но това може и да е предимство. Хубаво е когато вложителите ги е страх да вкарват пари в банките, защото така банките се стараят да не правят много глупости. За съжаление на практика това не действа - много хора си мислят, че парите им са "гарантирани" и се предоверяват на банките. 

Допълнение от 2022 година

Просветна ми, че нещата не са точно така както си мислех по-рано (мислех, че е проблем това, че резервите на БНБ не покриват изцяло цялата сума на депозитите). БНБ е достатъчно да има резерви за да обмени само резервите в левове в банките и левовете извън банките. Не е нужно да има евро колкото всички левови депозити в банките + всичките левове извън банките. По мои сметки БНБ има достатъчно резерви. И затова технически е възможно да се случи влизането в еврозоната и приемането на еврото при същия фиксиран курс.

Не смятам, че ще има инфлация в резултат на приемането на еврото (независимо дали това стане с влизане в еврозоната или по другия начин). Инфлация ще има, но тя ще се дължи на друго - на твърде ниското ниво на цените в България спрямо други държави от ЕС. Цените се стремят към изравняване и това ще стане по единия или другия начин (или цените на другите държави ще се понижат, или нашите ще се повишат). Това е неизбежно и е грешно да се твърди, че замяната на лева с евро е причината.

Два от недостатъците отпадат. Остава проблема със спасяването на задлъжнели държави (България има относително малък дълг за сега). Но ако назрее такава заплаха аз не се съмнявам във възможностите на българското правителство спешно да задлъжнее повече от другите държави и така бързо да влезем в категорията "спасявани" (и да се спасим от задължението да "спасяваме" други държави).

Излиза, че няма нищо страшно да влезем в еврозоната.

Друга причина да стана позитивно настроен към влизането в Еврозоната е, че същите тролове, които бълват антиваксърска и друга вредна пропаганда, пропагандират и срещу "еврото"  (всъщност срещу влизането в Еврозоната). Значи те смятат, че така ще навредят на България.

Щом хвърлят толкова ресурси за тази пропаганда мисля, че са се постарали да направят проучване, че Еврозоната ще се отрази положително на България. Склонен съм да се доверя на преценката им и да смятам за правилно това, което е обратно на тяхната пропаганда.

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!