Пропускане към основното съдържание

Инвестбанк иска 13,20 лева за второ копие на платежното нареждане

В общите условия на банката не пише нищо специално за правене на копие на платежното нареждане, според служител на банката било записано в чл. 57 от вътрешните им правила, които клиентите нямали право да виждат. (Източник: Публикация във Facebook.)

Но след като прочетох тарифата на банката установих, че в тарифата на банката има член за изготвяне на преписи на документи.

Според тарифата на банката за справки и преписи на документи от текущата година се плаща 10 лева + 1 лев за всяка страница + ДДС (т.е. 13,20 лв с ДДС ако страницата е една):

В крайна сметка проблемът се дължи на това, че държавните институции продължават да искат документи на хартия с подпис и печат, въпреки че има начин да направят проверка за валидността на плащането (държавният служител може да изиска от колегите си да направят справка дали плащането, което гражданинът е трябвало да направи е постъпило по сметката).

Изискването за предоставяне на информация, с която държавата вече разполага (данни за получените плащания по сметките на държавните институции) представлява гавра с гражданите.

Предния път когато ходих да подавам документи за издаване на паспорт се наложи да отида на гише в банка, където да платя за банковия превод по завишена цена (защото се прави на гише). Алтернативата на това беше да пътувам до центъра, където е банката, в която ползвам евтино онлайн банкиране, за да ми ударят печат на копие на платежното (и щеше да ми излезе по-скъпо заради транспорта).

Защо искат да има печат на банката върху документа за плащане? Защото не проверяват дали плащането е действително получено по сметката на държавната институция? А ако проверяват дали плащането е действително получено защо им е да изискват печата на банката? Защото така банката ще спечели повече от банкови такси ли?

В момента, според сайта на МВР, не се изисква подпечатан документ, ако плащането е направено "чрез Интернет" и услугата е обикновена. Обаче:

За извършване на бърза или експресна услуга, платежният документ следва да бъде заверен (с подпис и печат) от оператора на съответната система за Интернет разплащане, тъй като са необходими няколко дни за извършване на проверка за наличността на плащането.

Също така има възможност да се плати с карта на място и без такса (ако устройството работи или е налично).

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!