Пропускане към основното съдържание

Прозорецът на Овертон се месети към допълнително нормализиране на конфискацията без съд и присъда

Крайните етатисти лобират за закони, които дават възможност на властите да конфискуват пари, злато и предплатени дебитни карти без съд и присъда (не става ясно дали тази конфискация ще се прави само при опит за преминаване на границите или и в други случаи).

В новия закон като "кеш" се дефинират не само парите в брой, но и златото и предплатените дебитни карти.

В момента в България конфискуването без съд и присъда се прави за "големи" суми (от порядъка на един панелен апартамент). В този законопроект става дума за конфискация на малки суми без съд и присъда – без долна граница:

enable the authorities to impound cash below the €10,000 threshold temporarily, if criminal activity is suspected

Оправдават този закон с това, че терористите и други престъпници биха могли да преминават границата с пари и ценности на стойност под 10 000 евро (които не подлежат на деклариране).

Проблемът в подобни разсъждения е, че тероризмът основно се финансира от правителства на държави, които имат ресурса просто да ползват по-удобните за целта банкови преводи или ако все пак ползват злато и пари в брой – нямат основания да се притесняват, че някой ще ги провери, защото няма логика държавата да проверява себе си. Практиката е парите да се пренасят в чували с военни самолети, ако се налага (не може да се ползват банкови преводи).

В действителност целта на този закон е да изплаши хората, които ползват пари в брой и злато, като така ги принуди да преминат на банкови и картови преводи (и така господарите на старата финансова система да увеличат печалбите си).

Cross-border cash movements: tightening up anti-terror and crime checks

Какво да бъде наказанието за тези, които се предполага, че плащат за лобизма?

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!